Pandemi Informasjon

Informasjonsbrosjyre fra Washington State Department of Health, USA

http://www.doh.wa.gov/panflu/family_brochure.htm


*************************************************************************************

FORBEREDELSER FOR PANDEMISK INFLUENSA
(Oversettelse av informasjonsbrosjyre fra Washington State Department of Health, USA)

*************************************************************************************

Hva en influensapandemi er
--------------------------

* En influensapandemi er et globalt utbrudd av et nytt influensavirus

En influensapandemi er et utbrudd av et nytt influensavirus som spres raskt fra land til land. Viruset vil først bare smitte mellom fugler eller andre dyr, men vil gradvis endre seg slik at det til slutt også spres til mennesker. En pandemi starter når det nye viruset smitter lett fra person til person.

* En influensa pandemi vil bli mer alvorlig enn vanlig sesonginfluensa

Det er ikke så mange mennesker som blir syke av sesonginfluensa fordi mange har utviklet noe immunitet til viruset og fordi mange beskytter seg gjennom å ta vaksine. Siden en influensapandemi forårsakes av en ny type influensavirus vil nesten ingen mennsker ha immunitet mot viruset og det vil ikke eksistere noen vaksine.

Det vil ta flere måneder å utvikle og produsere en vaksine som beskytter mot et pandemisk virus. På grunn av dette, og fordi nesten ingen i befolkningen har immunitet mot viruset, vil et nytt influensavirus spre seg raskt. Tusenvis av mennesker vil bli syke, og mange vil kunne dø.

* Influensapandemier forekommer

Influensavirus finnes overalt og de endres hele tiden. På ett eller annet tidspunkt i framtiden er det veldig sannsynlig at et influensavirus vil endre seg på en måte som forårsaker en pandemi. For øyeblikket er helsearbeidere bekymret for fugleinfluensa-viruset i Asia og Europa, fordi det vil kunne endre seg slik at det smitter mellom mennesker. Ingen vet når den neste pandemien vil komme, men det var pandemier i 1918, 1957 og i 1968. Langt flere reiser i dag enn tidligere og dette gjør at sykdommer lettere spres raskt rundt i verden. Et influensautbrudd i et annet land vil kunne være bare en flyreise unna Norge.

*************************************************************************************

Hva vi kan forvente
-------------------

* Hvis et utbrudd oppstår

- Ingen vet hvor alvorlig den neste influensapandemien vil bli, men alle bør være forberedt på det verste.
- Det kan bli vanskelig å få medisinsk hjelp. Et stort antall syke kan overvelde sykehus og legekontorer. Leger og sykepleiere vil også bli syke så sykehus og legekontor kan bli dårlig bemannet.
- Tilbudet av varer og tjenester vil bli begrenset. Mange mennesker vil være forhindret fra å arbeide og dette vil påvirke å pningstider i butikker, banker og offentlige kontorer.
- Du vil kunne bli anmodet om å holde deg unna andre mennesker. Ved å holde deg hjemme vil du bidre til å forsinke spredningen av viruset. Begivenheter vil kunne bli avlyst, kinoer og skoler stengt. Hvis nødvendig vil helsemyndighetene kunne beordre de som er smittet til å holdes adskilt fra andre.
- Det vil kunne ta flere månder før en vaksine er utviklet, så en vaksine vil ikke være tilgengelig med en gang.
- Legemidler for influensa, slik som febernedsettende medisiner, vil kunne bli mangelvare.
- Det vil kunne bli vanskelig å reise. Ruter og avganger for busser, tog og fly vil kunne bli forandret eller avlyst. Bensin vil kunne bli en mangelvare.
- Du vil kunne bli bedt om å bruke beskyttelsesmaske. Bruk av masker vil kunne bli nødvendig på sykehus, legekontorer, og andre steder som er åpent for befolkningen.
- En pandemi vil kunne vare i lang tid. Spanskesyken i 1918 varte i 18 måneder. I noen tilfeller vil en pandemi kunne avta i styrke i perioder og komme i flere bølger.

* I ditt lokalsamfunn

Snakk med naboer, famile og venner for å forsikre deg om at alle er forberedt. Vær forberedt på å hjelpe eldre naboer eller funksjonshemmede hvis hjelpetjenester de er avhengige av ikke lenger skulle være tilgjengelige. Vær forberedt på stengte skoler og barnehager. Lag en plan for å ta vare på dine barn hvis skoler og barnehager stenges for en lengere periode.

* På jobben

Du vil kanskje ikke kunne komme deg på jobben. Å bli værende hjemme når du er syk er det viktigste du kan gjøre for beskytte andre. Spør din arbeidsgiver eller fagforening om dine rettigheter med hensyn til fravær og fri fra jobben og om det vil være mulig å jobbe hjemmenfra i perioder. Enhver bedrift eller organisasjon bør ha planer for å sikre at viktig arbeid kan utføres hvis et stort antall ansatte er borte fra jobben i flere måneder. Du vil kunne bli spurt om å gjøre oppgaver som vanligvis ikke er en del av ditt arbeide. Undersøk andre måter å få gjort jobben din på. Unersøk måter for å redusere personlig kontakt slik som økt bruk av email og telefonkonferanser.

*************************************************************************************

Hva man skal gjøre
------------------

* Beskytt din helse

Hindre spredning av smitte

- Influensaviruset spres fra person til person når en syk person hoster, nyser eller tar i ting som andre bruker. Gjør disse enkle, men effektive tingene for å beskytte deg selv og andre:
- Dekk munn og nese når du hoster eller nyser.Det best å ikke hoste i hånden. Host i albuen, eller dekk munnen med et papirtørkle.
- Vask hendene. Den beste måten du kan beskytte deg mot viruset på, er ved å vaske hendene ofte. Såpe og vann er det beste, men hvis det ikke er tilgjengelig, kan du bruke en alkoholbasert håndgele eller tilsvarende håndservietter.
- Ikke berør øyne, nese eller munn. Influensavirus spres ofte når en en person tar på noe som har noe som har viruset på seg, og så berører sine egne øyne, sin nese eller munn.
- Hold deg hjemme hvis du du er syk eller har influensasymptomer. Drikk mye vann, hvil mye og kontakt helsepersonell hvis nødvendig.

Pleie i hjemmet

Lær deg det grunnleggende for hvordan man pleier et sykt familiemedlem i hjemmet. Lær hvordan du skal ta vare på en person som har feber, kroppssmerter og slimfylte lunger. Lær deg å oppdage og behandle dehydrerering. Se opp for slapphet, besviming, tørr munn, mørk urin, lavt blodtrykk eller en rask puls når den syke ligger eller sitter stille. Dette er tegn på dehydrering. Influensaviruset får kroppen til å tape vann gjennom feber og svette. For å forhindre dehydrering er det veldig viktig at en person med influensa drikker mye vann, opp til 12 glass om dagen.

* I hjemmet

Ha disse tingene i hjemmet

- Mat: Nok mat og vann per person for en uke eller mer - velg mat med lang holdbarhet og som ikke krever kjøling eller oppvarming. Ikke glem hermetikkåpner.
- Medisiner: Ha minst en ukes forbruk av medisiner du tar regelmessig. Kjøp inn ekstra med febernedsettende medisiner slik som Ibuprofen. Ha et termometer i huset. Influensa kan føre til uttørking, det kan derfor være fornuftig å ha fruktjuice og vann for hånden.
- Personlig hygiene: Ha minst en ukes lager av såpe, shampo, tannkrem, dopapir, bind, bleier, samt renholdsprodukter og klor.
- Aktiviteter for deg selv og dine barn: Dette kan inkludere bøker, spill, tegnesaker og andre ting å gjøre, inkludert aktiviteter som ikke krever elektrisitet.
- Kontanter: Vær forberedt på at banker ikke alltid vil være åpne og at minibanker kan gå tomme for kontanter.
- Kjæledyr: Husk mat og vann til dine kjæledyr.
- Mobiltelefoner og trådløse telefoner: Vær forberedt på at mobiltelefoner ikke alltid vil virke og at trådløse telefoner ikke vil fungere hvis strømmen går.
- Store søppelposer: Vær forberedt på at søppeltømming kan bli forsinket i flere dager.

Lag en kriseplan for familien

- Bli enige om et møtested hvis familien kommer fra hverandre i en krisesituasjon.
- Bestem hvem som skal passe på barna hvis skole eller barnehage blir stengt.
- Legg opp en plan for å begrense antall turer til butikker og andre ærend. Husk også på at offenlige transportmidler kan bli innstillt eller ha mindre regelmessige avganger.
- Tenk gjennom hvordan du kan ivareta familiemedlemmer som er funksjonshemmet eller av andre grunner vil stå uten hjelp hvis vanlige helsetilbud slik som hjemmehjelptjenester ikke lenger kan opprettholdes.
- Vær forberedt på å klare deg minst en uke med det du har i huset. Butikker vil kanskje ikke være åpne eller ha begrenset utvalg.

*************************************************************************************

* Om dette dokumentet

Dette dokumentet er oversatt på dugnad av en gruppe mennesker som ønsket en norsk informasjonsbrosjyre om pandemiforberedelser å sende til familie, venner og bekjente. Originalversjonen er laget av Washington State Department of Health, USA og kan lastes ned her: http://www.doh.wa.gov/panflu/family_brochure.htm. Denne oversettelsen er ikke ment å erstatte eksisterende medisinske råd eller anbefalinger fra norske myndigheter, men er ment som en inspirasjon til lokalt initiativ.

Et utvalg nettsteder om pandemiforberedelser:

http://www.pandemicflu.gov/
http://www.flutrackers.com/
http://influensapandemi.blogspot.com/
http://pandemi.blogspot.com/
http://www.fluwiki.no/

*************************************************************************************

Permalink/URL

July 2006 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?